Vad orsakar diabetes typ 1?


Det handlar om en artikel i dagens SvD: ”Svenskt vaccin ska bromsa diabetes”, och Erik Edlund på bloggen MatFrisk ställer frågan ”Vad kan vara den gemensamma bakomliggande faktor som drar igång den autoimmuna processen?” [som slår ut de insulinproducerande beta-cellerna]. Gå gärna dit och deltag i diskussionen. Jag återger några av mina funderingar också här.

Mänskligheten står inte helt handfallen och ovetande om orsakerna till diabetes typ 1, även om man helst forskar på läkemedel och vacciner. Det finns tydliga samband mellan juvenil diabetes och vitamin D, födselsvikt, och den gravida moderns blodsockerkontroll, för att ta några exempel, och det borde ju kunna ge några ledtrådar.

Saker man ska överväga att undvika ge sina barn är vacciner (där det är möjligt), mjölkprotein, spannmål och soja, raffinerade kolhydrater och frankenfetter som margarin och vegetabiliska oljor.

Amma så länge som möjligt. En helt färsk pilotstudie från USA indikerar att ett högt järnintag (bröstmjölksersättning innehåller höga halter för att öka upptaget) är förknippat med juvenil diabetes, men det var en pilotstudie och man hade inte så bra koll på konfounders, och järn skulle lika bra kunna vara en markör för något annat. Förmodligen spelar miljögifter och många ”lagliga kemikalier” en roll för risken att utveckla sjukdomen.

Så det lutar åt att orsaken till juvenil diabetes har något med den totala stressen på immunförsvaret att göra i kombination med genetiska faktorer. Och det liknar ju på de processer som ligger bakom mycket av andra vanliga sjukdomar idag. Jag tror också att barn idag utsätts för en olycklig kombination av samtidigt överbeskydd och överbelastning av immunförsvaret.

Om jag skulle välja ut några faktorer som skulle ligga bakom den rekordhöga incidensen av juvenil diabetes i de nordiska länderna så skulle det bli överdriven hygien, det myckna mjölkdrickandet, fullkornsreligionen och Karamellkungen. Vad tror du?

Tillägg 19/11:

För förklaring, se kommentar nr 3 nedan.

9 reaktioner på ”Vad orsakar diabetes typ 1?

 1. PerH november 19, 2010 / 15:03

  Kanske lägga detta i högen av faktorer

  Läkaren Ray Peat:

  ”På en diet som saknar ”viktiga” omättade fettsyror, fann Benhamou (1995) att icke-feta möss (NOD) inte utvecklade diabetes, det vill säga att omättade fetter själva, utan fetma, är tillräckligt för att orsaka diabetes. (Se även Girard, Golay, et al al. Och konflikten, et.)

  Förklaring: NOD – Det finns en musstam som heter nonobese diabetic mouse (NOD-musen). Dessa möss utvecklar typ 1 diabetes spontant och sjukdomsprocessen i mössen är väldigt lik den som sker i människa.

 2. PerH november 19, 2010 / 15:28

  Kanske skall tillägga angående godisindustrin, det används förutom socker, även ”nyttig” vegetabiliskt olja i godis.

 3. paleofriend november 19, 2010 / 17:34

  Mycket intressant! Kastade mig genast över det här, men det är ett stort område och jag ser inte riktigt att det råder koncensus precis. Men vissa saker verkar sitta rätt, omega 3 är positivt för prevention av typ 1 och för förbättring vid typ 2. Jag snubblade direkt över en ny studie med NOD-möss gällande kvoten n-6/n-3 där lägre kvot var gynnsamt: Maternal dietary n-6/n-3 fatty acid ratio affects type 1 diabetes development in the offspring of NOD mice. Följande artikel var också intressant: Type 1, type 1.5, and type 2 diabetes: NOD the diabetes we thought it was.

  Problemet med fetters inverkan på typ 1 är att forskningen verkar vara lika full av bias som på hjärt-kärlområdet, och de är ju onekligen intimt förbundna, vilket gör det svårt att utläsa hur fett i dieten egentligen styr utvecklingen av sjukdomen och dess förlopp. Resonemanget kan typiskt vara… man ser ett problem med komjölk…. som innehåller mättat fett.. som vi vet är farligt…. när man samtidigt ser att det handlar om mjölkproteinet… och en del tror att allt är frid och fröjd om man dricker lättmjölk… suck. I det sammanhanget stötte jag på en mycket intressant NOD-studie på bröstmjölksersättning: Neonatal Nutritional Interventions in the Prevention of Type 1 Diabetes. Jag kommer inte åt texten men hittade en bild från artikeln i ett föredrag, och jag har klistrat in den som ett tillägg till inlägget ovan.

  En annan viktig parameter som jag inte nämnde i postningen ovan är magnesiumbrist (som är mycket vanligt), jag gissar bara, men man vet att brist är vanligt förekommande vid både typ 1 och 2 och att det är kopplat till insulinresistens, och det skulle inte förvåna mig om brist kan bidra till utvecklandet av typ 1. Jag får leta efter studier en annan gång.

 4. PerH november 22, 2010 / 08:11

  ”Bias” forskningen Diabetes, fetma…..Hjärt-kärlområdet….

  Det här resonemanget om mättat fetts farlighet, om jag får fortsätta…
  Vad innehåller det där mättade fettet man varnar för i vetenskapens korridorer ?
  Är det verkligen ”mättat” borde det inte kallas fleromättat ;-)?
  Normal fettsyrabalbans får djur genom enbart gräsuppfödning, detta renderar friskt mättat fett, tillväxten är långsam och normal, mindre av sjukdomar, utomhusvistelse betyder också D-vitamin.
  När djurindustrin övergick till att föda kreatur på majs, soja och annan säd, först nu uppstår en ny typ av mättat fett, nämligen fleromättat, skadligt.
  Omega-6-bemängt.

  SLU, Sveriges Lantbruks Universitet skriver om problemen som uppstår vid uppfödning på frö/omega-6, antibiotikainsatser ökar pga sjukdomar och problem att hantera fettet i slaktkroppar som är uppfödda på denna foderstat alltså ett fett som är svårhanterligt trots den låga temperaturen i charkprocessen, kladdigt, dålig hållbarhet, problemen beskrivs öppet.
  Man talar här om Gräsavslut innan slakt för att höja omega3.

  Funktionen av omega-6 i cerealieuppfödda djur.
  Ämnesomsättningen sjunker och djuren blir fetare på mindre mat, ekonomiskt.

  Det är förmodligen detta ”mättade”fleromättade köttfett man borde varna för.

  Ämnesomsättningssjukdomar, diabetes & fetma…….

  Uppslaget fick jag från Ray Peat.

 5. paleofriend november 23, 2010 / 12:44

  Det du tar upp brukar göra mig lätt deprimerad, och det är bara att konstatera att vi har fått en matmarknad där folk flest tycker att kött är kött. De bryr sig inte, och det gör det fritt fram för livsmedelsindustrin att producera vilken skit som helst. Djuren blir sjuka och de som äter skräpet blir det också. Jag skulle önska att mainstreambloggarna skrev mer om de här sakerna. Här finns en jämförelse när det gäller olika foder. Du får gärna ta med länkarna till den svenska forskningen!

 6. PerH november 23, 2010 / 16:20

  Detta med charkproblemen/foderstat och n-6, hittade jag i en PDF utgiven av SLU

  Jag läser som en lekman i:

  FAKTAJordbruk
  Sammanfattar aktuell forskning • Nr 11, 2002

  MAT 21

  ”är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram.
  Målet är att ta fram ett vetenskapligt
  underlag som kan bidra till att
  den svenska jordbruksbaserade livsmedelsproduktionen
  uppfyller krav på
  långsiktig hållbarhet, med god djuromsorg
  och långt driven miljöanpassning.
  (Se även www-mat21.slu.se)
  Forskningen bedrivs i huvudsak vid SLU,
  men även vid universiteten i Uppsala,
  Göteborg, Lund och Umeå. Programmet
  finansieras av den miljöstrategiska
  forskningsstiftelsen MISTRA.”
  ___________________________________________________
  Ray Peat
  http://raypeat.com/articles/articles/unsaturatedfats.shtml
  Rays P:s referenser i slutet på textsidan

 7. badgear december 19, 2010 / 12:46

  Eller så är problemet den att människan lämnade sitt ursprung och vandrade norrut och fick smak för saker som vi inte är ämnade att äta.

  Hönan & ägget.

  Paleokostförespråkae som Göran Burenhult, Staffan Lindeberg & Bo Gräslund återkommer ofta till detta med autoimmuna sjukdomarna, att de existerar inte hos Kitavafolket. Och att problemet finns i kosten; mejeriprodukter, raffinerat socker och mat från olika sädesslag som vi smäller i oss, något som ursprungsfolket inte äter. Och så var det salt, som de anser att vi får i oss för mycket av.

  Mjölkproteinet har jag för mig fick bära hundhuvudet.

  Det jag gillar med Lindeberg & Burenhult är att de faktiskt varit på plats och forskat, inte som vi som sitter och googlar oss fram till allt. Sånt är lite skoj att fundera över. Dom är liksom The Real Deal och vi är…fejkarna? 🙂

  Jag ska väl läsa igenom Ray Peat.

  Och om inte annat så önskas en god jul och ett riktigt gott nytt år.

 8. paleofriend december 21, 2010 / 19:17

  Badgear, ja vi är nog fejkarna… eller snillen som spekulerar ha ha…

  jag är imponerad och inte så lite avundsjuk på forskare som åker ut och gör nåt verkligt på fältet… och omvänt inte imponerad alls av skrivbordsforskare på typ Karolinska som låter sköterskor göra allt jobbet och sen misshandlar data i något statistikprogram, och sen viker ut sig i media utan att veta vad de pratar om… epidemiologisk smörja brukar det visst kallas… inte heller imponeras jag av en professor på Karolinska som fortsätter att referera till studier som för länge sedan avslöjats som bluff av den tidskrift de blev publicerade i. Vad är det för dagis egentligen?

  Det blir mer och mer som talar för att just det konstlade med maten bidrar till olika problem, och det verkar ju sannonlikt. Personligen har jag aldrig mått bra av att dricka mjölk, magen gillar det inte, så jag låter bli. Det är kanske bara inbillning… fast jag tror inte det. Mjölk är kanske naturligt för kalvar men inte för många människor?

  Vi vet inte så mycket som vi tror ibland… läste just om mannen som bara åt potatis i två månader och som mådde utmärkt och som gick ned i vikt.. inte speciellt vetenskapligt och han kanske tappade en hel del muskelmassa… men det rör om i grytan av dogmer. Mer om allt senare… kanske.

  Hur som helst, en god jul och ett riktigt gott nytt år! 😀

Kommentarer inaktiverade.