Screena befolkningen för vitamin D

Varför dyker det upp intressanta saker när jag inte har tid att skriva om dem? Nu är det nämligen dags igen för en debattartikel på hälsoområdet, och det får bli några rader i alla fall. En grupp svenska läkare, mest kirurger, vill screena alla 60-åringar för tarmcancer. Vad är det med läkeriet egentligen? Det här är väl bra kan man tycka, det  blir mer pengar till dem som jobbar med det här och fler kan få bättre liv om deras cancer upptäcks tidigt.

Men missar man inte att se till helheten här, och vad ska man i så fall lägga pengarna på? Cancer i olika former har blivit mycket vanligare i modern tid men kan inte enbart skyllas på att vi lever längre, och vi måste se på andra faktorer som påverkar oss på ett skadligt sätt. Ett av de tydligaste sambanden med en miljöfaktor är den mellan vitamin D och olika former av cancer, däribland tarmcancer. Sedan 1980 har man i många studier sett ett tydligt samband där de med låga vitamin D-nivåer löper betydligt större risk att drabbas, och omvänt.

Visst är det bra att arbeta förebyggande, men varför börja vid 60 när det gäller cancer? Med ett så tydligt samband mellan vitamin D och cancer finns det anledning att göra fler studier och att screena folk i yngre åldrar. Vitamin D-brist är förknippat med en mängd hälsoproblem, och eftersom det är så vanligt i befolkningen ska man nog börja där om man menar något seriöst med folkhälsan.

Nu ska jag ut i solen, och jag satsar på minst 10 000 IU vitamin D.

Vitamin D guards against bowel cancer, research suggests

Higher vitamin D intake needed to reduce cancer risk

Forskning om tarmcancer

Annonser

2 reaktioner på ”Screena befolkningen för vitamin D

  1. Elisabeth mars 28, 2011 / 14:53

    Du ska kanske påpeka att det inte är Sveriges sol som klarar att ge
    10 000 IE en dag som denna… även om alla borde få en plats i solen

    Hemskt, men från myndighetshåll kan man fortfarande se rekommendationer om 10-30 minuters solande, mitt i vintern, när solen står alldeles för lågt för att bildande av D-vitamin i huden skall kunna ske.

  2. paleofriend mars 28, 2011 / 16:03

    Visst är det så, det bildas inget vitamin D överhuvudtaget en dag som denna i Sverige, eller väldigt lite. Där jag just luftade mig en timme blev det nog 20 000 IU, attans också, 50 gånger den av Livsmedelsverkets rekommenderade dagsdosen. Det blir väl till att hålla sig inne i 49 dar nu då. INTE!

Kommentarer inaktiverade.