Tam debatt om vitamin D

Susanne Bejerot, Ann Gardner och Mats Humble skrev den 5 april en debattartikel i Läkartidningen, ”D-vitaminbrist – vems ansvar?”, och där redogjör man för det faktum att många i befolkningen lider brist på vitamin D, och man vill gärna ha svar när det gäller vilka studier och vilka åtgärder som ska vidtas.

Lika självklart som att solskyddsmedel förespråkas om man reser söderut bör D-­vita­mintillägg med uppföljning erbjudas alla riskgrupper i Sverige. Dessutom bör D-vitaminnivåerna under­sökas hos alla som söker vård för diffusa smärttillstånd, nedstämdhet eller annan psykisk ohälsa. Priset för undersökning och behandling är försumbart jämfört med de vinster man kan vänta sig. Vi vill att berörda myndigheter (Livsmedelsverket, Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet) samt sakkunniga och ansvariga politiker tar bladet från munnen och redogör för vilka ­studier som krävs och vilka åtgärder som ska vidtas för att komma tillrätta med detta allvarliga hot mot folkhälsan.

Endast Livsmedelsverket har valt att bemöta artikeln medan de övriga har avböjt. Livsmedelsverkets svar är ett nonsenssvar eftersom det inte svarar på frågan, och där man i stället framför åsikten att den matvanestudie som nu pågår ska kunna ge ett bidrag: ”Matvaneundersökningar kan ge underlag för nya rekommendationer”. Läser man texten så förstår man att man inte avser några nya rekommendationer för att råda bot på den utbredda bristen i befolkningen – och hur skulle man kunna ta fram det genom att fråga folk vad de äter? – utan de pratar snarare om rekommendationer för hur man ska få i sig de 400 IE, som är den rekommenderade dagsdosen, via berikad mat. Nu var det ju inte det debattartikeln handlade om och det blev därför ett goddag yxskaft-svar.

Andemeningen i Livsmedelsverkets svar är att det inte finns något att oroa sig för egentligen, men att man kanske måste hjälpa dem som inte ens kommer upp i de arma 400 IU per dag. Man säger sig ha ansvar för att förebygga brist och därmed sjukdom i befolkningen, men redovisar inte hur detta tunga ansvar omsätts i praktiken. Nu är det så att det inte finns någon studie som visar att det är möjligt att förebygga brist med så lite som 400 IU per dag för individer som inte tillbringar väldigt mycket tid i solen och där ljuset har ett starkt inslag av UVB-strålning. Andra myndigheter rekommenderar ju dessutom att vi ska undvika solen och att vi ska använda rejält med solskydd när vi är utomhus. De studier som är gjorda när det gäller dos och  status visar att om man inte får i sig mer än 400 IU per dag, från maten och från solen, så har man brist. Livsmedelsverket pratar strunt, och det vet man nog om.

Svaret från frågeställarna blir därefter, trött och uppgivet: ”Förändrade matvanor räcker inte”. Att de ens orkar svara är beundransvärt.

Vi tackar ja till Livsmedelsverkets vänliga inbjudan till samarbete! Förändrade matvanor räcker dock inte för att höja bristnivåer av D-vitamin till adekvata nivåer (2 000 IE per dag för gravida som tillhör riskgrupper), eftersom detta motsvaras av intag av 13 liter D-vitaminberikad lättmjölk dagligen.

 

Annonser

2 reaktioner på ”Tam debatt om vitamin D

  1. Anders maj 13, 2011 / 20:39

    Tam debatt är ordet. Jag beundrar dig för att du ens orkar försöka argumentera i detta ämne. Det händer liksom ingenting från SLV’s sida. Som tur är har debatten hittills dock gjort en del läkare (som i allmänhet borde ha lite mer kognitiv förmåga än en typisk handläggare på SLV) uppmärksamma på problematiken och de börjar testa alltfler patienter. En liten vinst som kan betyda mycket för den enskilda patienten.

  2. paleofriend maj 14, 2011 / 22:58

    Jepp, tamt är det, men som du säger så finns det en del läkare som nu vågar hjälpa sina patienter utan att vänta på ”tillstånd”. SLV:s förlamning är inte helt enkel att begripa, men jag kan inte riktigt tro att den beror på att de skulle ha ett kognitivt funktionshinder. Jag har ju lyckats förklara det här med vitamin D för normalbegåvade barn så att de fattar. SLV har helt enkelt en egen agenda, och de väljer konsekvent att använda vetenskapen på sitt eget vis.

Kommentarer inaktiverade.