Vår, fårikål och vitamin D

 

Det tar sig med våren i Sörmland. Lite kyligt av och till i helgen, men sommarvärmen är runt hörnet känns det som. Det blev omväxlande väldigt arbetssamt grävande och spettande för att få upp gamla rötter, och  behagligt slöande i solen. Det blev till att laga Fårikål på norskt vis med riktigt gott lammkött, mest nackbitar men även några revben och andra restbitar. Fårikål är väl i huvudsak en hösträtt men vad spelar det för roll! Det finns olika sätt men jag bryner köttet i stekpanna med smör först. Så varvas kött och vitkål, med lite vetemjöl mellan varven. Och så en hel del hel svartpeppar och några lagerblad. Buljong är fusk och behövs inte om ingredienserna är bra. Salta lite från början och så mer när det börjar bli färdigt efter ett par timmars kokning. Mums!

Ingen bild togs på anrättningen, men det finns ju här.

Jag hann också titta på en del föredrag från Vitamin D – Experts’ Forum, som var den 7 april i London, UK (skrolla ned för att komma till videofilmerna). Mycket om situationen i England och Skottland, som är riktigt eländig, som här ungefär. Känner du en journalist, skicka dem den här länken; Journalistseminarium 1 juni – Solen, hälsa och sjukdom.

 

Annonser

3 reaktioner på ”Vår, fårikål och vitamin D

  1. MiaP maj 18, 2011 / 10:53

    Får i kål är inte dumt det, det var länge sedan jag gjorde det, så tack för tipset. Håller med om vädret för jag är fn i västra mälardalen och det blir inte skåne förrän till midsommar. Försöker få så mycket D-vitamin som möjligt just nu. Är mycket ute i trädgården och planterar och ansar.

  2. paleofriend maj 21, 2011 / 12:14

    ja det är verkligen gott! Det är väl en 2-3 veckors skillnad i klimatet mellan skåne och mellansverige, men nu måste ju värmen komma, annars hinner man ju inte ta ut sommarmöblerna innan höststormarna anländer 😀

  3. MiaP maj 23, 2011 / 13:43

    Tur då att sommaren blir lång i vinter.

Kommentarer inaktiverade.