Bra vitamin D-artikel

Jag blev tipsad om en väldigt bra artikel från Danmark (2009): D-vitamin, behov og mangel i Danmark ( D-vitamin, behov och brist i Danmark). Den är skriven av civilingenjören och läkaren Steen Ahrenkiel, och ger en mycket bra sammanfattning om grunderna på området och om det spektakulära fåneri som pågår inom läkeriet och den reglerande myndigheten i Danmark. Det är alltså lika urbota dumt där som i Sverige.

Bilden ovan säger egentligen allt; den visar en typisk dagsdos för några olika exponeringar av UVB-ljus från solen (1 µg = 40 IU). Den muslimska kvinnan får alltså 80 IU, den nakna killen 20 000 IU, tjejen på cykeln 10 000 IU, och damen inomhus får noll. Den högsta rekommenderade dosen för män och kvinnor i Sverige idag är 400 IU (Livsmedelsverket). Som jag många gånger tidigare har visat är vitamin D-bristen mycket utbredd i samhället, för att vi i våra moderna liv tillbringar så lite tid i solen och dessutom blaskar på solskyddsmedel alldeles för ofta. Behovet för de flesta vuxna är förmodligen ca 5 000 IU per dag, så diskrepansen är stor.

Läs mer om dessa saker i artikeln (automatöversättning här – inget vidare). Som man kan se är danskarnas vitamin D-status katastrofal.

Informationssida om vitamin D

Aktuellt:

Vitamin D går igen i diabetesforskningen som orsak till typ 1 diabetes world wide

Solkräm skadar råttors fertilitet (DN)

Annonser

3 reaktioner på ”Bra vitamin D-artikel

  1. Caritha juli 22, 2011 / 14:22

    Det var då helt vilt, vilken bra bild!!! Måste sprida den, den är bara så rik på kunskap!

  2. paleofriend juli 22, 2011 / 15:23

    Jepp, mycket pedagogisk! Det är bara troglodyter, varelser som lever i totalt mörker, som kan förbli oberörda av budskapet. Typ ”experterna” på Livsmedelsverket. 😆

  3. Caritha juli 24, 2011 / 01:06

    Troglodyter=slv:s ”experter”, ja den var bra :-). Har lärt mig ett nytt ord, tack för det.

Kommentarer inaktiverade.