Autism och vitamin D

Om du inte är bekant med John Canells teori om att vitamin D-brist kan leda till autism hos barn, så finns nu möjligheten att läsa om det i en inspirerande artikel: ”New Research on Vitamin D, Part 5: Vitamin D, Autism and Other Childhood Diseases of Modern Civilization”.

Diagrammet ovan visar förekomsten av autism hos barn sedan 1975. Den kraftiga ökningen sammanfaller i tiden med bl a det ökande användandet av solskyddskrämer och att alltmer tid tillbringas inomhus. Det var 1988 som  American Medical Association gav rådet att man alltid skulle undvika solen såvida man inte hade tagit på sig solskydd.

Vitamin D är helt avgörande för immunförsvarets funktion och kan därför vara med och förhindra ex vis autism och autoimmuna sjukdomar som diabetes. När det gäller autism tror jag personligen att det inte bara handlar om genetisk disposition och svagheter i immunförsvaret på grund av ex vis brist på vitamin D, utan också om främmande skadliga ämnen och olämpliga element i kosten, som allvarligt påverkar immunförsvaret. Det råder inget tvivel om att det finns en koppling mellan autism och problem med tarmsystemet, och därmed immunförsvaret.

Vi vet ännu för lite om vad miljöpåverkan och kosten kan ha för inverkan, men vi vet ändå så pass mycket att man vet ungefär på vilka områden man bör tillämpa försiktighetsprincipen. Tyvärr finns det ett mycket hårt motstånd mot att utföra objektiva studier på de här sakerna. Den dagen man ens får nämna att vacciner kan ha några skadliga effekter, utan att bli anklagad för att vara en foliehatt, kanske man kan utföra de studier som behövs för att ge föräldrar ett underlag när de står där i valet och kvalet.

En pågående kartläggning, med självrapportering från föräldrar med helt ovaccinerade barn, har gett mycket intressanta resultat. Men kom ihåg, det här handlar inte om vetenskap, det är bara en kartläggning. Sarah, med bloggen The Healthy Home Economist, har sammanfattat resultaten så här långt (7500 fall) (min översättning):

Mindre än 10% av icke-vaccinerade barn har allergier av något slag. Det kan jämföras med 40% av barn i USA i åldrarna 3-17 som har allergi mot minst en allergen och 22,9% som har en allergisk sjukdom.

0,2% av icke-vaccinerade barn har astma. Det kan jämföras med 14-15% bland vaccinerade barn med astma i Australien, 4,7% i Tyskland och 6% i USA.

1,5% av icke-vaccinerade barn har pollenallergi, att jämföras med 10,7% i Tyskland.

2% av icke-vaccinerade barn hade neurodermatitis. Denna autoimmuna sjukdom finns bland 13% av barnen i Tyskland.

ADHD fanns bara bland 1-2% av de icke-vaccinerade barnen. Det kan jämföras med nästan 8% av barnen i Tyskland med ytterligare 5,9% gränsfall.

Infektioner i mellanörat är mycket sällsynta hos icke-vaccinerade barn (mindre än 0,5%). I Tyskland har 11% problem med detta.

Mindre än 1% av icke-vaccinerade barn hade haft sinusit, bihåleinflammation. Det kan jämföras med över 32% av barnen i Tyskland.

Endast 4 av de icke-vaccinerade barnen, av de totalt 7600 hade allvarlig autism. I alla 4 fallen hade dock modern höga halter av kvicksilver. I USA är det ungefär 1 av 100 barn som har denna neurologiska sjukdom, och 1 av 38 pojkar i Storbritannien.

Alla inlägg om autism.

9 reaktioner på ”Autism och vitamin D

 1. Anders augusti 29, 2011 / 09:54

  Klart intressant. Skulle man kunna misstänkta ett samband mellan låga D-vitaminnivåer och en kraftig immunreaktion på vaccinerna som kan ge problem? Detta såg man väl i en del fall under H1N1-vaccineringen. Det är ett spår jag tror vore intressant att följa upp..även om jag inte tror det kommer ske, i alla fall inte med läkemedelsbolagens hjälp.

 2. paleofriend augusti 29, 2011 / 15:45

  Ja det här är mycket intressant. Dels Canells teori som jag tror är plausibel, och dels de intressanta registreringarna för icke-vaccinerade barn. Tyvärr är det sannolikt fler parametrar som skiljer mellan gruppen icke-vaccinerade barn och de vaccinerade, och som påverkar resultatet. Jag skulle tro att föräldrar som tar ett så pass drastiskt beslut att inte vaccinera sina barn också är väldigt noga med annat, speciellt kosten.

  Det är inte lätt att tolka resultaten. Gruppen föräldrar som inte vaccinerar sina barn kommer nog från vitt skilda läger, som Weston A Price-anhängare som Sara, lowcarbfolket, paleofolket, tallriksmodellare, osv, till Antroposoferna. Det skiljer sig en hel del när det gäller kosten bland dessa även om de som äter spannmål ofta bakar surdegsbröd och blötlägger legymer osv. Den gemensamma faktorn som är avgörande, gissar jag, är nog att man försöker undvika miljögifter, allergener och tillsatser i maten, och att man bara äter riktig naturlig mat.

 3. HerrBanan augusti 29, 2011 / 23:17

  Helt fantastiskt vad mycket intressant läsning du har här! Mina grannar som är amalgamförgiftade kommer att ”gilla” detta inlägget.

 4. wiss september 4, 2011 / 16:38

  Ändå är det en skitdos det handlar om, det är svårt att låta bli att vara skadeglad å SLVs vägnar

  http://newsvoice.se/2011/09/03/holistic-fick-ratt-om-d-vitamin-livsmedelsverket-och-motala-kommun-backar/

  Holistic fick rätt om D-vitamin – Livsmedelsverket backar – seger för individen
  3 september, 2011 By Admin Leave a Comment
  [Översätt]

  NewsVoice skrev i en tidigare artikel om hur kosttillskottsproducenten Holistic blivit anmält för att de saluför ett D-vitamin vars kapslar innehåller 2000 IE D-vitamin. Tar man en enda kapsel överskrids rekommenderat dagligt intag (RDI) på 400 IE som är Livsmedelsverkets rekommendation.
  Text och intervju: Torbjörn Sassersson, uppdaterad 2011-09-04
  Livsmedelsverket uppmanade därför Motala kommun att starta en utredning. Det är nämligen inte Livsmedelsverket som har översynsansvar över kosttillskott utan det är kommunerna och Holistic finns i Motala.

  Bertil Wosk
  Bolagets VD, Bertil Wosk menar att kosttillskottet inte på något sätt innebär några risker för den som tar preparatet. Tvärtom säger han: det krävs dessa doser för att överhuvudtaget få en hälsoeffekt. Han stödjer sig på internationell forskning och jämför med att en vanlig sommardag kan en människa få i sig hela 10,000 IE D-vitamin på 30 minuter tack vare solen. Livsmedelsverkets rekommendation på ett rekommenderat dagligt intag motsvarande 400 IE per dag bidrar istället till brist på D-vitamin, ett vitamin som har en rad positiva hälsoeffekter tex mot virus och depression, menar Bertil Wosk.
  Den 28 augusti kom till slut Plan- och Miljöförvaltningen i Motala kommun fram till ett beslut om att inte vidta några åtgärder mot Holistic. Beslutet är offentlig handling. Förvaltningen har ingen egen tydlig uppfattning utan hänvisar till forskning och rekommendationer från ”European Food Safety Authority” (EFSA) och det svenska Livsmedelsverket. Några direktiv för rekommenderade maxdoser för dagligt intag av D-vitamin finns inte så Holistic kan lugnt fortsätta sälja vitaminpreparatet.
  [Bertil Wosks kommentar: Det finns rekommendationer för sk Upper Limits (UL). De är olika för olika organ. Europakommissionens Scientific Commity angav år 2002 (gammalt) 50 mikrogram = 2000 IE som UL. Institute of Medicin (IOM) angav i nov 2010 UL till 4000 IE. De främsta forskarna på området anger 250 mikro = 10.000 IE som UL. Det motsvarar ju också 30 min solande. Men det som inte finns och som vi väntar på är sk MPL (Maximum Permitted Levels), dvs de maximala doserna som får användas i kosttillskott. ]
  Intervjufrågor till Bertil Wosk

  Betyder det här att Livsmedelsverket och kommunerna måste inse att de lyder under EU-bestämmelser och inte kan sätta sina regler?
  – Ja, det vet de redan men det finns också ett utrymme för de olika nationerna att göra egna tolkningar. De kommer troligen att bli försiktigare med att försöka stoppa vitaminer och mineraler enbart för att det är högre doser än deras rekommendationer.
  Tror du att beslutet kan fungera som prejudikat för andra kosttillskott eller på annat sätt användas som argument som skyddar företag som tillverkar kosttillskott?
  – Ja, jag tror som sagt att de blir lite mindre aggressiva i sin framtoning. Vi väntar ju på ett besked från EFSA (EU:s motsvarighet till Livsmedelsverket) på vilka maxdoser man får ha för vitaminer och mineraler. Det skulle ha kommit redan för 1-2 år sedan men har dröjt. Kanske att det kommer under 2012.
  – Vad gäller D-vitamin så är åtminstone dosen 2000 IE fredad. Om någon säljer större doser och det upptäcks så kommer de säkert försöka stoppa det. Då gäller det för företagen att ta upp kampen och gärna hänvisa till att vår produkt blev friad.
  Vem tror du anmälde Holistic?
  – Någon ifrågasatte att man fick sälja så ”stora” doser D-vit. Anmälan gick till Läkemedelsverket som vidarebefordrade det till Livsmedelsverket (eftersom det är deras bord). De i sin tur skickade det till Motala Kommun, eftersom kommunerna numer är tillsynsmyndighet för företag som producerar och/eller säljer kosttillskott. Kommunen å sin sida är duktiga på hygien men inte på kosttillskott. Där lutar de sig helt på Livsmedelsveket. När vi skrev vårt svar i mars till kommunen så skickade de det till Livsmedelsverket som kom med ett svar på vårt svar, men via kommunen.
  Något annat du vill tillägga?
  – Detta är en seger för individens frihet och för rätten att själv välja vilka kosttillskott du ska ta och för hur du vill förebygga, lindra och bota de obalanser som du kan ha och som kan ge upphov till symptom och sjukdomar. Det är bara en tidsfråga innan vi har full frihet att välja hur vi vill ta hand om oss och vår familj för att må så bra som möjligt. Det är ju självklart, men gäller konstigt nog inte ännu.
  Idag finns inga direktiv för hur stora mängder vitaminer man får ha i kosttillskott. Detta gäller även för D-vitamin, så Holistic kan lugnt fortsätta sälja vitaminpreparatet. Enligt lagen är det producentens ansvar att se till att produkter som marknadsförs är säkra för konsumenterna. Holistic anser med tungt vetenskapligt stöd att 2000 IE D-vit är både hälsosamt och säkert.
  Text och intervju: Torbjörn Sassersson
  NewsVoice: Livsmedelsverkets bristande kompetens om D-vitamin bidrar till sjukdomar (artikeln innehåller de vetenskapliga referenser som Bertil Wosk tar upp)
  SvD: Äldre har ofta brist på D-vitamin
  Ladda ner beslutet från Plan- och Miljöförvaltningen i Motala kommun (PDF)
  2011-03-17: Yttrande med anledning av inkommen anmälan gällande Holistic D3-vitamin (PDF)
  2011-02-28: Anmälan till Hälsoskyddskontoret, Holistic D-vitamin (PDF)
  European Food Safety Authority (EFSA)
  Holistic hemsida

  Filed Under: Hälsa Tagged With: Bertil Wosk, D-vitamin, Holistic, Läkemedelsverket, Livsmedelsverket, Motala kommun
  Speak Your Mind

  Name *
  Email *
  Website

 5. paleofriend september 4, 2011 / 16:53

  vajert! Men som sagt det är ju ingen rekordstor dos det handlar om. Nu finns det preparat med 5000 IU i Sverige http://paleofriend.org/vitamin-d/produkter-vitamin-d3-2/

  Självklart kommer EFSA och de svenska myndigheterna att försöka hålla emot och de hoppas nog på ett förbud så att läkemedelsbolagen kan göra affärer på vitamin D. Men jag när ändå ett hopp om att utvecklingen har gått så långt, att tillräckligt många har fattat, att det inte går att stoppa det för att det skulle bli revolt. Det finns en gräns även för de docila svenskarna som aldrig protesterar handgripligen.

 6. wiss september 5, 2011 / 00:26

  Kanske en petitess, men varför förstör man D-vitaminet i 5000 IE -kapslarna genom att ha det löst i sojaolja, en av de sämsta oljor som står att få. Barnens D-vitamin i Sverige är löst i solrosolja om jag inte missminner mig. Lika illa det..
  Obegripligt, om nu inte SLV har ett finger med i spelet, de promotar ju för ökning av omega6, generellt, som vore det ett självändamål.

 7. Lars oktober 1, 2011 / 12:48

  Men hade autism berott på D-vitaminbrist så hade det ju drabbat betydligt fler svarta än vita på samma breddgrad eftersom pigmentet som skyddar mot skadlig UV-strålning också minskar D-vitaminproduktionen.

  Jag tror därför att den ökande diagnostiseringen av autism beror på en annan faktor, nämligen de ökande kraven på social kompetens. På medeltiden kunde en autistisk bonde gå och mumla för sig själv bakom plogen, 1950 kunde en autistisk industriarbetare mumla för sig själv vid löpande bandet. Idag är det ”aktivering” och ”daglig verksamhet” som gäller.

Kommentarer inaktiverade.