Tidigare död med lite vitamin D i blodet

Tidningarna (SvD, DN, GP) har idag en kort TT-sammanfattning av ett pressmeddelande från Sahlgrenska Akademin angående en ny studie som visar ett samband mellan låga nivåer av vitamin D i blodet (25(OH)D) och ökad dödlighet hos äldre män. Sambandet observerades i en studie som huvudsakligen handlar om benskörhet. Helena Johansson berättar:

–Studien visar att män med D-vitaminnivåer i det lägsta intervallet hade mer än dubbelt så hög risk att dö jämfört med män som låg på medianvärdet. Eftersom resultaten är kontrollerade mot ett stort antal bakomliggande faktorer som sjukdomar, läkemedelsbehandling och årstidsvariation, måste sambandet mellan D-vitamin och dödlighet anses starkt, säger Helena Johansson, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Det handlar om en observationsstudie och den kan alltså bara indikera ett faktiskt samband. Man har dock funnit tydliga resultat (hög korrelation) och man ser ett linjärt samband mellan vitamin D-nivå och dödlighet. Störst dödlighet observerades för halter under 50-70 nmol/L, vilket motsvarar mycket allvarlig brist (men inte så ovanligt efter vad vi kan se från andra studier). Vi kan alltså lägga ännu en studie till samlingarna som visar på betydelsen av vitamin D för god hälsa.

Studiens abstract: Low serum vitamin D is associated with increased mortality in elderly men: MrOS Sweden.

7 reaktioner på ”Tidigare död med lite vitamin D i blodet

 1. Hans Holmberg december 27, 2011 / 15:44

  Svårläslig sida med svart bakgrund på min skärm åtminstone. Jag måste läsa den via File, Print preview, då bakgrunden blir vit, texten svart huvudsakligen.

  • paleofriend december 27, 2011 / 17:08

   Bloggens färg kan man säga avspeglar det mörker (korruption) som råder inom forskning och marknad på områden som medicin, läkemedel, livsmedel och kost.

   Den dagen Livsmedelsverket rekommenderar alla vuxna att ta minst 5000 IU vitamin D dagligen, och gravida och ammande minst 6500 IU, lovar jag att byta färg. Det har du nu svart på vitt på… eh, jag menar vitt på svart 😛

 2. Urszula december 28, 2011 / 09:28

  Det skulle jag också vara tacksam för. Det hade underlättat väldigt mycket. Din blogg är intressant men som sagt svårläst åtminstone för mig.

 3. Bosse december 28, 2011 / 11:42

  Studien är intressant eftersom den vad jag förstår falsifierar Michaelssons uppmärksammade studie som visade på ökad risk för död och cancer vid både låga och höga nivåer av D-vitamin i plasma. Det som brukar kallas för ett U-format samband. Båda dessa studier är epidemiologiska och kan inte visa orsakssamband. Däremot är epidemiologiska studier nyttiga eftersom de kan falsifiera varandra. Här länk till Michaelssons studie:
  http://www.ajcn.org/content/early/2010/08/18/ajcn.2010.29749

  Gott slut hälsar
  Bosse

 4. Caritha januari 2, 2012 / 06:01

  Man vänjer sig, att läsa med svart bakgrund!

 5. Eva i Aten januari 9, 2012 / 01:53

  Mycket intressant detta med vikten av D-vitamin. Ska berätta det för mina föräldrar. Hur kommer det sig att du brinner så för D-vitamin? Hoppas du inte haft något dödsfall inom familjen som du tror beror på det.

 6. paleofriend januari 9, 2012 / 07:36

  Vi är fler som på olika sätt försöker sprida information om vitamin D, och det är inte så konstigt. Kunskapen är låg hos allmänheten, läkare, dietister och myndigheter. Ingen myndighet kommer att lägga två strån i kors för verklig ökad folkhälsa, det visar erfarenheten.

  En människa kan inte hålla sig frisk utan ett bra immunförsvar, och när det är lätt att förbättra det genom en riktig kost eller genom tillskott bör man göra det. Vitamin D, magnesium och zink är avgörande för immunförsvaret och samtidigt är brist på dessa ämnen mycket vanligt.

  Det hela är mycket enkelt. Bra kost, kanske tillskott, i stället för mediciner. Se gärna en inspirerande artikel från gårdagen: Many benefits go along with vitamin D.

Kommentarer inaktiverade.