Antibiotikaresistens

Då och då dyker det upp artiklar i våra vanliga media som tar upp ämnet antibiotikaresistens, men sällan med någon större insikt och djup i sakfrågan. Det är nog ingen överdrift att säga att folk flest inte har förstått vidden av problemet och vart vi är på väg.

En av orsakerna till den alltmer tilltagande omfattningen av antibiotikaresistens är det massiva användandet av antibiotika inom djuruppfödningen, speciellt i USA (där inga försök att stoppa det har lyckats). Men det är också så att de resistenta bakterierna frodas på våra vårdinrättningar, vilket kan verka lite konstigt eftersom man är så mån om hygienen där. Studier har visat att man har misstagit sig, och att förbättringar i städrutiner och så enkla saker som att man ska tvätta sig om händerna på inrättningar där man hanterar patienter, har förbättrat situationen betydligt.

I allt som skrivs i frågan i vanliga media får man lov att misstänka att läkemedelsindustrin har ett finger med i spelet, eftersom de menar att det är olönsamt att utveckla nya antibiotika och därför vill skjuta över det ekonomiska ansvaret för forskningen på samhället. Det är med andra ord något av en utpressningssituation för samhället. Hur som helst vill jag rekommendera följande högklassiska artikel som nyligen publicerades i The Telegraph: Why antibiotics are losing the war against bacteria. En maskinöversättning finns här.

Det ska bli spännande att se hur det går till slut, om vi hamnar i den situationen vi hade före antibiotikans inträde, eller om vi ska kunna ta fram nya effektiva läkemedel mot de resistenta bakterierna. Medan vi väntar kan vi optimera vårt immunförsvar genom ett tillräckligt intag av vitamin D och annat, och därmed kanske aldrig hamna i situationen att vi drabbas av en allvarlig infektion med resistenta bakterier.

En reaktion på ”Antibiotikaresistens

 1. Elisabeth juli 27, 2012 / 10:47

  Det kommer att straffa sig, människans arrogans inför naturens krafter. Det är som vore vi alla tonåringar med odödlighetskomplex.

  Först och främst borde det vara både en rättighet och en skyldighet att lära sig det som finns att veta om nutrition, alltså vad kost gör för hälsan. Ett gott immunförsvar är evolutionsmässigt tänkt att stoppa de flesta sjukdomar.

  Det är förskräckligt synd att världens Livsmedelsverk och diverse statliga sjukvårdsmyndigheter är så vettskrämda för D3-vitamin. Eller handlar det om jäv, pengar och makt igen …

  Det är svindlande summor det kostar mänskligheten att så nonchalant leka med livet. Varje år dör ju minst 25 000 personer pga antibiotikaresistens i Europa, kanske det dubbla? vad ske då inte i gamla Sovjet? eller i Afrika … Svindlande 1.5 billioner € eller 2.0 billioner $. Enorma summor pengar, men inte ens den kostnaden får oss att sluta proppa i våra friska djur en massa antibiotika, bara för att ed ska växa sig stora tunga snabbare och kunna slaktas tidigare.
  Är inte det djurplågeri?

  EU pratar gärna om de gigantiska summor som AMR, Anti-Mikrobiell- Resistens kostar … men ingen vill böja i det småa, dä vi måste börja, stopp för antibiotika-gödning av friska djur, mata djuren med enbart artegen föda, så blir djuren friska och motståndskrftiga och vi också. Men vi gör våra djur sjuka, vi gör oss själva sjuka med usel kost, brist på vitaminer och mineraleroch ännu värre konstgjorda hitte-på-fetter.

  När väl en typ av antibiotikaresistens uppstått, så är det kört, den försvinner aldrig, däremot har den en klar tendens att spridas. Det ligger nämligen i mikrobernas natur att ”byta grejer” med varandra.
  Vi kan aldrig vinna det kriget.

  En avslutande fundering, kan det vara så att när man har en svår infektion, så förbrukar kroppen stora, STORA doser D3-vitamin för att kunna bekämpa infektionen? och att vid en sådan svår påfrestning på/i kroppen, så ökar kraven på ”finlir” med supplement till supplementen? Jag tycker jag får mer och fler bevis för att det ligger till på det viset. Det sämsta man kan göra är i alla fall att lägga sig i ett mörkt rum med gardinerna nere, då växer och förökar sig mikrober sig som bäst, nä ut i solen, ljuset är livgivande och med lite tur får man även D3-vitamin, som annars går nästan lika bra att köpa på burk.

Kommentarer inaktiverade.