Prostatacancer

Det utförs mängder med studier på vitamin D och hur det påverkar människans hälsa. Tyvärr utförs de flesta studierna fortfarande med alldeles för små doser. Men det tar sig, sakta men säkert. För den som missade det vill jag påminna om en lovande studie på män som hade tydliga markörer för prostatacancer. Under ett års tid fick försökspersonerna dagligen inta 4000 IU vitamin D3, och tydliga förbättringar kunde observeras, medan man som förväntat inte kunde se några negativa effekter. Det är mycket lovande resultat och man får hoppas att man går vidare med högre doser i nya studier.

Mer om den här studien och andra på Vitamin D Council: A step in the right direction: vitamin D and prostate cancer

Relaterat: Vitamin D3 supplementation (4000 IU/d for 1 y) eliminates differences in circulating 25-hydroxyvitamin D between African American and white men

2 reaktioner på ”Prostatacancer

 1. Elisabeth juli 27, 2012 / 09:55

  Det finns säkert mycket spännande okänt att forska på när det gäller cancer. Nyckelroller har nog de flesta vitaminer och antioxidanter, som supplementerar varandra och som kronan på verket har vi maten. Att äta ren en anti-inflammatorisk föda skulle säkert få dramatiska effekter på sjukdomspanoramat.

  Att D3-vitamin är inblandat i olika typer av cancer vet vi, nu måste vi lära oss alla de andra hjälpredorna. Bukspottkörtelcancer är som bekant väldigt elakartad till sin natur, i artikeln nämns min favoritkombination selen-zink och vitamin E och vitamin C + mycket D3 och lite annat smått och gott, så nu börjar det likna nåt. Alla kan göra något för sin hälsa. Har för mig att man redan tittat på D3-nivåer och pancrescancer. Naturfolken hade som bekant inte cancer, varför har vi så hög frekvens?

  http://www.forskning.no/kortnytt/328547
  http://gut.bmj.com/content/early/2012/06/28/gutjnl-2011-301908.abstract

 2. Elisabeth augusti 3, 2012 / 09:49

  En lyssnarvänlig radiointervju om hur immunsystemet bekämpar cancer. Man nämner inte vitamin D3, men det går lätt att tänka in D-vitamin i kroppens försvar mot cancer via inflammationssvar i immunsystemet. Inflammation är naturlig som reaktion vid angrepp av bakterier, virus, autoantikroppar mot kroppsegna celler eller cancer.
  Hur aktiverar man immunsystemet ”lagom”?

  [audio src="http://www.thenakedscientists.com/HTML/typo3conf/ext/naksci_podcast/xspf/player.php?podcast=3978&track=12.05.06/Naked_Scientists_Show_12.05.06_10089.mp3" /]

Kommentarer inaktiverade.