Immunförsvarsproblematik och autism

Det forskas intensivt på orsakerna till autism – när det gäller de genetiskt relaterade aspekterna och de miljöfaktorer som man misstänker kan påverka sjukdomsförloppet. Det börjar redan i moderlivet och fortsätter under barnets första levnadsår. Man är fortfarande långt ifrån att kunna slå fast hur det hela hänger ihop, men man börjar kunna ana konturerna av de mycket komplexa mekanismerna det handlar om.

Området är ju som bekant mycket kontroversiellt, och som så ofta när man inte vet så mycket så är åsikterna desto starkare. När en vetenskapsjournalist ger sig på att försöka sammanfatta en del av forskningsläget för en bred läsekrets blir det naturligtvis en del liv. Läs gärna den mycket intressanta artikeln av Moises Velasquez-Manoff, ”An Immune Disorder at the Root of Autism”.

För den som vill få en inblick i den forskning som pågår kan jag rekommendera bloggen Questioning Answers – Views on autism research and other musings, som skrivs av en forskare på området, Paul Whiteley. Han kommenterar även den ovan nämnda artikeln.

Länkarna får tala för sig själva och jag kan bara (som vanligt) kort konstatera att immunförsvar hos modern och hos barnet, inflammationer och autoimmuna angrepp, verkar vara helt centrala problemställningar när det gäller utvecklingen av autism. Det tycks också vara klart, för mig, att det handlar om faktorer som är helt typiska för vår moderna civilisation och det moderna sättet att leva. Andra vill ha det till att autism alltid har funnits i den omfattningen vi ser idag, och att man bara har blivit bättre på att diagnostisera det, och att det inte är så mycket att göra åt det hela.

Kvinnor, liksom resten av befolkningen, får inga speciella råd om hur de ska förbättra sitt immunförsvar, och det kan man tycka är lite märkligt med tanke på det man vet om vitamin D idag. Läs gärna i kategorin Graviditet här på bloggen, och särskilt serien om Graviditet och vitamin D, som börjar med En vandring i mörkret.