Rekommenderade doser av vitamin D3


Tillskott av vitamin D är ett bra alternativ till solexponering på våra breddgrader.

När jag får frågor om dosering av vitamin D brukar jag hänvisa till Vitamin D Councils rekommendationer. De är förmodligen de bästa som finns tillgängliga. Deras rekommenderade doser är lämpliga att börja med och sen bör man testa sin nivå i blodet och så justera dosen efter det. De individuella nivåerna varierar mycket och det finns inget enkelt samband mellan dos och nivå i blodet. En frisk vuxen individ förbrukar 3000 – 5000 IU vitamin D3 per dag och vill man ha en tillräckligt hög nivå i kroppen och dessutom en reserv måste man tillgodogöra sig minst denna mängd eller mer genom solexponering eller tillskott.

Bilden: Nina G. Jablonski and George Chaplin; The evolution of human skin coloration

Följande är en direkt och fri översättning av Vitamin D Councils rekommendationer för vitamin D:

Baserat på kroppens dagliga vitamin D-förbrukning rekommenderar Vitamin D Council följande mängder av tillskott av vitamin D3 per dag i avsaknad av tilllräcklig solljusexponering. På grund av variationer i respons som diskuterats ovan är följande uppskattade värden.

Friska barn under 1 år – 1000 IU

Friska barn över ett år – 1000 IU per 11,4 kg kroppsvikt

Friska vuxna och ungdomar – 5000 IU

Gravida och ammande mödrar – minst 6000 IU

Vitamin D Council rekommenderar vitamin D3, som är den form som bildas i människans hud av solens UV-strålar, och menar att det finns flera faktorer som talar för att denna form är överlägsen D2-formen.

Tidigare har man ansett att vitamin D3 löst i olja tas upp bättre av kroppen men senare studier indikerar att det inte spelar någon roll. Vill man vara säker kan man ta vitamin D3 i oljefyllda kapslar eller torrpulver tillsammans med mat som innehåller fett.

17 reaktioner på ”Rekommenderade doser av vitamin D3

 1. Kim-X mars 5, 2012 / 09:00

  Hur mycket motsvarar IU? I Sverige brukar innehållet anges i IE eller mcg…

 2. paleofriend mars 5, 2012 / 11:12

  @Kim-X Bra fråga!. Informationen du efterfrågar skulle ha legat på infosidan men har fallit bort. Tack för hjälpen Wiss. Jag har nu lagt in en egen sida där jag har samlat information om olika enheter, dels för vitamin D, och dels för vitamin D-status, nivåer i blodet (serum).

 3. Kim-X mars 5, 2012 / 22:17

  Nice 🙂 Nu blev det enklare!

  • writerofthisblog november 7, 2012 / 10:23

   Please scroll down til the end of the page. Where it says ”Följ bloggen via email” you may leave your email address. You will then receive notice of all new posts.

 4. Jonas Lindblom november 25, 2012 / 20:36

  Bra sida om d-vitamin. Jobbar själv med sajten http://www.d-vitamin.se som försöker samla så mycket som möjligt kring vad händer inom forskningen och hälsoråd

 5. andbjo december 6, 2012 / 09:20

  Mycket intressant! 1000iu till barn under ett år låter mycket jämfört med den rekommenderade dosen. Finns det källor/vetenskap bakom?

 6. Dag april 2, 2013 / 14:24

  Om man har afrikanskt ursprung, hur mycket ska man ta då?

 7. ElisabethP april 4, 2013 / 17:48

  När man talar om doser 4000 -8000 IU för kanadensare, så torde någon med högpigmenterad hud kräva mer.

  • Dag april 5, 2013 / 13:01

   Tack för svaret!

 8. writerofthisblog april 4, 2013 / 18:58

  Dag, studier visar att upptaget av vitamin D i form av oralt tillskott är det samma för vita som för svarta. Så det handlar om samma mängd som anges ovan, även för svarta. Men, ska man vara noga så är det så att svarta producerar betydligt mindre genom solbelysning på huden så om det handlar om att komplettera med tillskott under ex vis sommaren, så kan det vara nödvändigt att svarta tar mer än ljushyade. Det enda sättet att veta hur man ligger till är att testa nivån av 25(OH)D genom blodprov.

  • Dag april 5, 2013 / 13:02

   Tack för svaret!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s